Alt

29. 05. 2019

ZAKAJ VSAK POTREBUJE UREDNIKA

Ko razmišljate o proizvajanju vsebin, takrat največ pozornosti namenjate ustvarjalni dejavnosti. To je smiselno; vsaka vsebina zahteva nekakšen umetniški talent, s katerim nastane dober produkt. Toda vsak uspešen strokovnjak za vsebinski marketing ve, da prav destruktivni del ustvarjalnega procesa prinaša najboljše rezultate. Kako naj tržniki kljub internim pritiskom, zagotovijo doseganje pozitivnega učinka na poslovanje? Kako lahko vi gojite odnose s skupino zvestih naročnikov, ki zaupajo vašim vsebinam in se zanašajo nanje? Najboljše, kar lahko naredite, je to, da zaposlite urednike in jih pooblastite za zagovarjanje svoje publike.

Urednik je skriti junak vsake kreativne dejavnosti

Uredniki so dejavni na vseh vsebinskih področjih. Njihove naloge so različne glede na stroko, vendar pa ima vsak urednik en sam cilj: biti v službi občinstva. Njegov namen je zagotoviti, da bo vsaka vsebina, ki jo vaša znamka objavi, privlačna tistim, ki jih poskušate nagovoriti.

Glavni urednik

Glavni urednik ščiti vašo publiko pred bombardiranjem s sporočili o znamki, prepričevanjem prodajalcev in marketinško latovščino. Glavni urednik ima nadzor nad vso – pisno, vizualno in zvočno – vsebino. Glavni urednik poroča poslovnim vodjem podjetja in je odgovoren za izvajanje vaše strategije. On določa, katera slogovna navodila boste upoštevali, razvija smernice za pisce prispevkov in za oglaševanje v vaših publikacijah ter pomaga pri pripravljanju gradiva za medije.

Urednik besedil

Urednik besedil poroča glavnemu uredniku. Oba tesno sodelujeta s pisci in s tem poskrbita za to, da besedilo služi svojemu namenu, da ima ustrezen slog in da je vsak prispevek napisan tako dobro, da ne vsebuje nedoslednosti. Urednik s posameznim piscem sodeluje z namenom, da se ta čim bolj potrudi pri doseganju teh ciljev. Pripoved oklesti vsega odvečnega, razvija ideje za zgodbe in piscem pomaga poiskati pravi pristop k posamezni zgodbi.

Korektor

Ko je urednik besedil zadovoljen z vsebino in se odloči, da je proces pisanja zaključen, članek prevzame korektor. Ta je pristojen za preverjanje kakovosti – on je tisti, ki lektorira besedilo in poskrbi za to, da je slovnično pravilno, da so ločila ustrezno postavljena in da se besede uporabljajo v skladu s svojim pomenom.

Urednik fotografije

Redaktor, ki je odgovoren za slikovno gradivo, ima danes vse pomembnejšo vlogo. Verity Chambers, ki v Avstraliji poučuje novinarstvo in komunikologijo, trdi, da je urednik fotografije bistvenega pomena za vsak projekt, v katerem gre za objavljanje člankov.

Urednik videa

Ker se pomembnost videa vse bolj povečuje, morajo strokovnjaki za vsebinski marketing razmišljati tudi o vlogi urednika videa. Lahko je posneti na kilometre materiala, težko pa je pogled gledalca prikovati na video od začetka do konca. Urednik videa pregleda veliko vsebine in jo v svojem izboru omeji na bistvo. Če snemate videe za družbena omrežja, imate samo nekaj sekund manevrskega prostora za napake, preden izgubite pozornost svojega občinstva.

Še nekaj sklepnih besed o urednikih

Proces urejanja lahko povzroča napetosti v vaši ekipi. Večina urednikov zna mojstrsko ravnati z ustvarjalnimi temperamenti, ampak da lahko opravljajo svoje delo, potrebujejo tudi podporo vodstvenih kadrov. Zrela ekipa kreativcev ceni nasvete urednika in priznava, da ti nesporno prinašajo dodano vrednost. Če vaši kreativci in uredniki med seboj ustvarjajo ozračje zaupanja, bo vsebina dosegla novo raven odličnosti.

In zato naslednjič, ko bo vaš urednik pri nekem projektu zahteval popravke ali več informacij ali vam bo celo rekel, da morate začeti znova, to sprejmite kot darilo. Ko se vaš urednik bojuje za oglaševanje in znamčenje na podlagi vsebin, mu prisluhnite. Vaša publika vam bo hvaležna za to, da ste upoštevali njegov nasvet. Še bolje pa je to, da bo vaš posel dosegal boljše rezultate prav zaradi vsebinskega marketinga.