Alt

26. 07. 2019

NATIVNO OGLAŠEVANJE

Oblikovanje, usmerjeno na potrebe ljudi, smo integrirali v postopek ustvarjanja komunikacijskih izdelkov. Rezultat postopka je koristen in relevanten izdelek, katerega cilj je olajšati vsakdan potrošnikov, ob tem pa je distribuiran nevsiljivo, tako da se povsem sklada z okoljem platforme, na kateri se zadržuje uporabnik.

Kaj kažejo najnovejše tržne raziskave

Novi potrošniki, generaciji Y in Z, po raziskavah od blagovnih znamk pričakujejo sodelovanje in povezanost, cenijo inovacije, personalizacijo in prilagoditev po meri, odnos med podjetjem in uporabniki pa je postal globlji od samega dejanja transakcije. Postajajo vse mogočnejši in zahtevnejši, in »če ta izkušnja ne izpolni njihovih pričakovanj, bodo zapustili vaše digitalno spletno mesto v 90 milisekundah«, kot so že leta 2017 odkrili v tržni raziskavi pri ameriškem Forresterju.

Po najnovejših raziskavah Ipsosa sedem od desetih anketirancev pravi, da jim gredo prikazi oglasov, s katerimi podjetja promovirajo svoje nove izdelke, na živce; vse več jih namešča sisteme za blokiranje oglasov. Devet od desetih pripadnikov generacije Y napoveduje, da ne bodo več zvesti blagovni znamki, ki ne naredi nič v dobro skupnosti in družbe, 68 odstotkov Britancev pa meni, da bi blagovna znamka morala imeti večjo vlogo pri izboljšanju kakovosti življenja potrošnikov.

Novi komunikacijski model

Na podlagi potreb novih potrošnikov v digitalnem okolju je nastalo premium nativno oglaševanje, nevsiljiv komunikacijski model, katerega cilj je zgraditi čustven odnos med blagovno znamko in uporabniki prek koristnih, informativnih in zabavnih vsebin. Poleg tega so danes izpolnjene predpostavke za prestop metodologije dizajnerskega razmišljanja (design thinking) iz akademskih in oblikovalskih krogov v svet posla.

5 faz dizajnerskga razmišljanja

VŽIVLJANJE  ⟷ DEFINIRANJE ⟷ USTVARJANJE ⟷ PROTOTIP ⟷ TESTIRANJE

Postopek ustvarjanja komunikacijskih izdelkov

V agencijah PM, poslovni mediji in C3 Hrvatska smo oblikovanje, usmerjeno na potrebe ljudi, vpletli v postopek ustvarjanja komunikacijskih izdelkov. Rezultat postopka, sestavljenega iz petih faz, je koristen in relevanten izdelek, katerega cilj je olajšati vsakdan potrošnikov, ob tem pa je distribuiran nevsiljivo, tako da se povsem sklada z okoljem platforme, na kateri se zadržuje uporabnik.

Model C3 dizajnerskega razmišljanja za nativni oglas

  1. Izziv: reševanje problemov
  2. Analiza opazovanja strank
  3. Vključenost: ideje in realizacija
  4. Premium digitalni nativni izdelek

V agenciji PM, poslovni mediji smo razvili premium digitalni nativni model z jasnimi pravili: komunikacijski izdelek je relevanten odgovor na potrebe potrošnikov, oblikovan je na podlagi metodologije dizajnerskega razmišljanja, promovira vrednote, ne izdelka, informira, izobražuje in zabava, širi ideje in pozitivna čustva, izkorišča napredne tehnologije, sledi najvišjim novinarskim standardom, kot je preverjanje dejstev, uporablja ustrezen slog, prilagojen tako, da se ton komunikacije in oblika povsem skladata s platformo, in še pomembneje – ne skuša pretentati uporabnika, temveč je zelo jasno označen kot oglas s pojasnilom, kdo je blagovna znamka, ki sponzorira nativni izdelek, in s kakšnim namenom to počne.

Avtorica: Ana Plišić je kreativna direktorica v PM, poslovni mediji in soustanoviteljica C3 Hrvatska. Leta 2018 je bila v Berlinu imenovana za osebo leta na področju nativnega oglaševanja na svetu.

Celoten članek je objavljen v najnovejši izdaji revije Kontekst.