Alt

26. 07. 2019

FORMULA (CELOVITEGA) USPEHA

Foto: Marin Mešter

In spala bom ves dan … je slogan oglasa Loterije Slovenije izpred nekaj let, ki mi še zdaj odzvanja v glavi, kadar se spomnim kakšnega stereotipa. Predvsem, ker je zelo očitno in, če lahko rečem, agresivno targetiral naše receptorje za »klasične sanje« oziroma stereotip uspeha, kot si ga predstavljajo množice. Zaslužil bom milijone, pustil službo in cele dneve poležaval na plaži. In potem se bo zgodilo kaj?

Pomen nagrad

V marketingu tudi vemo, da smo po merjenju uspeha že tako posebni in izjemni. Ni ga področja, sektorja oziroma panoge, ki bi imela več različnih nagrad, tekmovanj, pohval, diplom, natečajev in na splošno dogodkov za prepoznavanje odičnosti svojega dela. Ali to pomeni, da smo uspešni? So lovorike edino merilo oziroma kako pomembno merilo so (in še več vprašanj, ki smo si jih mi začeli postavljati že pred leti)? In seveda najpomembnejše vprašanje: ali zato, ker agencija dobi/dobiva nagrade, za svoje naročnike opravlja boljše delo? 

Popolna enačba

V zadnjih letih smo zato razvili še lastno celostno formulo uspeha, ki naj bi delovala dvosmerno. To pomeni, da kadar smo po tej formuli uspešni mi kot podjetje/agencija, je prav tako uspešen naš naročnik/partner in obratno. Ta enačba temelji na ravnovesju: uspeha ni, če niso vse tri spodnje spremenljivke v ravnovesju oziroma pričakovanih ravneh.

KAKOVOST + ZADOVOLJSTVO + DOBIČEK = USPEH

Kaj se zgodi, kadar katera izmed spremenljivk ni znotraj pričakovanih parametrov?

KAKOVOST + ZADOVOLJSTVO + DOBIČEK = NAZADOVANJE
KAKOVOST + ZADOVOLJSTVO + DOBIČEK = BREZCILJNOST
KAKOVOST + ZADOVOLJSTVO + DOBIČEK = UPAD

Vsi v istem čolnu

Upravljanje ravnovesja znotraj te in drugih zahtevnih enačb bo gotovo ostal eden izmed ključnih izzivov dolgoročnega uspeha komunikacijskega sektorja. Tako na strani naročnikov, ki potrebujejo vedno več notranjih, internih kompetenc in oddelkov, kot na strani agencij, ki so zavezane k razvoju, odkrivanju novih znanj in inovacij ter spretnemu upravljanju kompetenc oziroma človeškega kapitala. Vedno bolj se namreč kaže, da spodnji vic o kapitalizmu ne deluje več.

VIC (situacija): Stranka bi želela od druge stranke kupiti obema zelo dragoceno stvar, ki ji je ta noče prodati za noben denar.

Vprašanje se glasi: S čim je možno kupiti nekaj, kar ne moremo kupiti z denarjem?

Odgovor se glasi: Z več denarja.

Verjamem, da že zelo kmalu nekaterih rešitev ne bo več mogoče takoj kupiti le z denarjem, temveč bo to možno dobiti le od zelo naprednih organizacij in timov, ki bodo gradili uspeh po formuli celovitega uspeha, o kateri pišem, oziroma po njenih nadgrajenih različicah.

Avtor: Primož Inkret je soustanovitelj in partner agencije PM, poslovni mediji. Je specialist za razvoj sodobnih komunikacijskih orodij in spletnih rešitev.

Več o dolgoročnem doseganju celovitega uspeha in kaj ima z vsem tem Sneguljčica lahko preberete v Kontekstu, redni izdaji revije ob POMP Forumu.